ISTANBUl

Grad koji dijeli (spaja) dva kontinenta
DATUM
03.10. – 08.10.2019
TRAJANJE
6 DANA
MINIMALAN BROJ PUTNIKA
10
CIJENA FIRST MINUTE
1200 HRK
950 HRK

1. DAN 03.10.

Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora 17:00h. Slijedi vožnja autobusom kroz Hrvatsku, Srbiju i Bugarsku uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora.

2. DAN 04.10.

dan: Sultan Ahmet paket(Plava džamija, Aya Sofia, Topkapi muzej i Hipodrom)

večer: zajedničko druženje

Po dolasku u Tursku smjestit ćemo se u hostel te slijedi obilazak grada s lokalnim vodičem: Sultan Ahmet paket(Plava džamija, Aya Sofia, Topkapi muzej i Hipodrom).Divimo se Aya Sofiji, a divio joj je se i njezin tvorac, car Justinijan, koji je upravo nakon izgradnje u prostorijama Aya Sofije izgovorio čuvenu rečenicu -„Salamone, nadmašio sam te.“ 

Danas muzej, a nekad crkva, stvorena na sudaru kultura i religija, bila je simbol kršćanstva te gotovo 1000 godina najveća crkva na svijetu. Čudesnome remek-djelu bizantske arhitekture sagrađenome u samo 5 godina divimo se svaki put iznova.

 Nastavljamo obilazak i idemo do ”Plave džamije”, čije je pravo ime ”Sultanahmet Camii”, u prijevodu, džamija sultana Ahmeda. Razlog zašto je nazivaju ”plavom” jest taj što u interijeru prevladava pretežito plava boja pločica, a zanimljivo je i to da se svaka pločica bojala ručno. Projekt Plava džamija Sultanu Ahmedu, tada 19-godišnjaku, bio je toliko važan da je i sam pomagao u izgradnji. Alat koji je koristio danas se čuva u palači Topkapi smještenoj tik do džamije, a koja je služila kao službena rezidencija kraljevske obitelji. 

Nastavljamo obilazak Topkapi palače (u prijevodu topovske kapije),iz koje se nekada vladalo i Hrvatskom. U njoj se čuva impresivna kolekcija blaga. Između ostalog, čuva se i Smaragd, najveći dragi kamen na svijetu. Ovdje se ujedno nalazi i vrijedna kolekcija kristala, srebra i kineskog porculana. Zanimljivo je svakako pogledati harem, labirint intriga i centar svađa. 

Posjetitelji Topkapi palače mogu vidjeti i važne relikvije poput kosti ruke svetog Ivana Krstitelja kao i polomljeni zub, otisak stopala i pramen kose islamskog aproroka Muhameda. Nakon razgleda starog grada imamo slobodno vrijeme za osobne programe.Večer provodimo uz zajedničko druženje i zabavljanje uz domaće baklave i najbolje nargile(stvarno su najbolje). Noćenje.

3. DAN 05.10.

dan: Cisterna Bazilike i Grand Bazaar

 večer: krstarenje Bosporom

 Zajedničko okupljanje te polazak prema Cisterni Bazilike, podzemnoj komori impresivnih dimenzija, točki iz koje je grad crpio snagu i u trenucima najdužih opsada. Antička podzemna cisterna koja se geografski nalazi između Hipodroma i Aye Sofije u Istanbulu.

 Cisterna je dugačka 146m i široka 65m pri čemu zauzima površinu od 9.800m². Svod cisterne drži ukupno 336 stupova raspoređenih u 12 redova, a stupovi su visoki 8 do 8,5 m.. Cisterna Bazilike danas je popunjena s nekih pola metra vode, a poribljena je zlatnim ribicama, koje povremeno izranjaju i cjelokupnoj atmosferi daju mistični trenutak. 

Nakon razgleda Cisterne Bazilike odlazimo do Kapali čaršije-Grand Bazara, jednog od najvećih natkrivenih bazara na svijetu,gdje možete uživati u šetnji kroz labirint otprilike 4000 dućana. Posebnu čar ovom jedinstvenom shoppingu daje cjenkanje koje će vam pokazati koliko ste vješti trgovci.

 Spremamo se jer na večer idemo na krstarenje Bosporom, magija mostova koji spajaju Europu i Aziju. Plovidba tijekom koje ćemo uživati u pogledu na carske palače, tvrđave, romantična mjestašca Bosporskog prolaza i brojne lokacije na kojima su snimane poznate turske serije. Na kruzeru će nas uz hranu i piće zabavljati trbušne plesačice i svirači koje će nam kroz svoje plesove ispričati tradiciju svog grada. Noćenje.

4. DAN 06.10.

dan – Dolmabahče palača i azijska strana

večer – 1001 noć

Zajedničko okupljanje te polazak na azijsku stranu uz posjet Dolmabahče palači – kulturnom spomeniku koji nam možda nije prva asocijacija na Istanbul, ali sigurno je lokacija koja se ne smije zaobići. Posljednja rezidencija turskih sultana iz 19. stoljeća, sagrađena u rokoko stilu. Dao ju je izgraditi Sultan Abdul u želji da ima svoju verziju Versaillesa, za izgradnju palače posudio je zajmove stranih banaka jer ovoliko materijalno bogatstvo nitko nije mogao osigurati sam. Kada bismo vriiednost te izgradnje pokušali prevesti u današnje vrijednosti, izračunali bi da je u palaču Dolmabahče uloženo 100 milijardi dolara ili jednostavno, 350 tona zlata.

 Ovaj sultanov hir skupo je koštao carstvo i posredno ga doveo do državnog bankrota. Nastavljamo razgled s vožnjom morskim tjesnacem gdje ćemo uživati u pogledu na nestvarni i bajkoviti Istanbul. Silazimo na Azijskoj strani grada gdje će nas naš lokalni vodič upoznati sa kulturološkim razlikama europskog i azijskog dijela grada. 

Slijedi vožnja Marmaray tunelom, jednim od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji prolazi podno bosporskog kanala i povezuje europski i azijski dio Istanbula. Po povratku na europski dio grada izlet završavamo posjetom živopisnoj i mirisnoj Egipatskoj tržnici začina. Slobodno vrijeme za kupovinu i uživanje u turskim specijalitetima. 

Predvečer predlažemo da nam se pridružite na fakultativnom izletu 1001 noć. Vjerujte nam: ni jedan europski grad nije toliko živ noću kao Istanbul. S lokanim vodičem i autobusom idemo u obilazak najljepših vidikovaca. Pravimo nezaboravne noćne slike iz europskog, ali i azijskog Istanbula. Obilazimo posebne četvrti gdje žive najbogatiji Turci, kao i one gdje su se snimali uvodni kadrovi turskih serija. Noćenje.

5. DAN 07.10.

dan – Djevojačka kula, usamljena “dama” s Bospora

noć – odlazak na večeru sa show programom

Zajedničko okupljanje. Idemo u obilazak Djevojačke kule, današnji svjetionik smješten na južnom ulazu u Bospor uz koji je povezana jedna od najpopularnijih turskih legendi. Poput majke koja stojeći na pragu čeka na povratak svojih voljenih, i ona već stotinama godina stoji sama i tužna na mjestu gdje se tjesnac Bospor sastaje s Mramornim morem.

Stoljećima je ona promatrala potapanja brodova, pustošenja osvajačkih vojski u krvavim sukobima i neobuzdane dvorske zabave. Turski pjesnik Sunay Akın, koji je više puta u svojim djelima opjevao tu kulu, jednom je prilikom rekao: “Najgori pogled na Istanbul pruža se s Djevojačke kule jer se tada ne možete diviti njenoj ljepoti”, mi ćemo vam ipak reći da je pogled pored „dame“ nestvaran i bajkovit, što je dokazao i naš prošlogodišnji putnik koji je upravo na tom mjestu uz priču uspavane dame neplanirano zaprosio svoju curu – današnju suprugu.

U večernjim satima idemo na večeru sa show programom, družimo se i upoznajemo, degustiramo razne turske specijalitete kao i najbolje lokalne nargile. Zabava do kasnih noćnih sati. Noćenje.

6. DAN 08.10

dan – Taksim, Galata toranj, shopping

noć – povratak u Hrvatsku

Zajedničko okupljanje, check-out iz soba. Idemo u posjet jednom od najvećih shopping centara u Istanbulu. Za shopping centar Forum ne može se reći da je trgovački centar, već čitav mali grad, izgrađen na 500.000 m2. U sklopu centra nalazi se akvarij veličine 8.000m², kao i muzej leda. Mjesto gdje nemoguće postaje moguće. 

Nakon shoppinga idemo prema Taksimu, srcu modernog Istanbula. Trg Taksim nalazi se u istoimenoj četvrti u europskom dijelu Istanbula. Taksim je najveća shopping, turistička i zabavna četvrt poznata po svojim restoranima, dućanima i hotelima. Na trgu Taksim nalazi se i državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928. koji slavi stvaranje Republike Turske te kulturni centar Atatürk i opera. 

Također idemo i do Galata tornja, čuvara povijesti zvanog Kristov toranj, izgrađen sredinom 14. stoljeća koji je u to vrijeme bio najviša građevina u Istanbulu. Izgradila ga je strana bogata obitelj iz Genove i u gradu je jačao njihov utjecaj. Slobodno vrijeme za vlastite programe, kupovinu suvenira ili odlazak na hammam. Za one koji ne znaju – hamam je ritual za opuštanje duha i tijela koji započinje odlaskom u prostoriju koja se zagrijava toplim suhim zrakom. Ovdje počinje dio kupanja gdje zbog topline dolazi do znojenja i čišćenja organizma. Nakon preznojavanja slijedi kupanje hladnom vodom i masaža, te čišćenje posebnom rukavicom kojom se ujedno radi i peeling tijela.

U suzama se opraštamo od Istanbula i puni dojmova krećemo za Hrvatsku. Planirani dolazak u ranim jutarnjim satima.

• prijevoz turističkim autobusom prema programu.
• obilaske i razglede prema programu
• boravak na bazi 4 noćenja u hostelu u Istanbulu
• osiguranje putnika u autobusu
• zakonsku jamčevinu
• osiguranje od odgovornosti
• troškove organizacije.

• osobne troškove, hranu, piće, ulaznice za muzeje, karte za javni prijevoz, osobno osiguranje, fakultativne izlete
• FAKULTATIVNI IZLETI:
  1. razgled europskog dijela grada s lokanim vodičem na hrvatskom – Sultan Ahmet paket (Plava džamija, Aya Sofia, Topkapi muzej, Hipodrom) – 10€ + ulaznice za znamenitosti koje želite vidjeti
Cijena ulaza:
– Aya Sofija – 60 TL
– Plava džamija – besplatan ulaz
– Topkapi – 60 TL
2. azijska strana i Dolmabahče palača – 10€ + ulaznica za Dolmabahče palaču (po želji)
– fakultativa uključuje krstarenje Bosporom, vožnja Marmaray tunelom i obilazak Egipatske tržnica, sve u pratnji lokalnog vodiča na hrvatskom
Cijena ulaza:
Dolmabahče palača – 90 TL
3. Cisterna bazilike – 10€
Cijena uključuje: transfer, ulaznicu za podzemnu cisternu i obilazak u pratnji lokalnog vodiča na hrvatskom)
4. noćno krstarenje Bosporom – 28€
Cijena uključuje: transfer u oba smjera, noćno krstarenje uz tradicionalne plesove i muziku, te večeru i piće
5. 1001 noć – noćni obilazak Istanbula 10€
Cijena uključuje: prijevoz autobusom s lokalnim vodičem na hrvatskom, noćni obilazak najljepših vidikovaca azijske i europske strane, obilazak posebnih četvrti gdje žive bogati Turci te obilazak četvrti gdje su snimane najljepše turske serije
6. Djevojačka kula – 5€
Cijena uključuje transfer te obilazak usamljene dame s lokalnim vodičem
7. Taksim, Galata toranj i Forum (najveći shoping centar u Istanbulu) – 10€
Cijena uključuje: obilazak Taksima, Galata tornja i shopipng centra Forum u pratnji lokalnog vodiča na hrvatskom
8. Tradicionalna večera uz ples trbušnih plesačica te folklorni program – 20€
Cijena uključuje: transfer u oba smjera te večeru i piće

Plaćanja

Kako biste rezervirali mjesto za putovanje u Istanbul, potrebno je uplatiti rezervaciju u iznosu od 200 kuna po osobi na račun agencije. Ostatak iznosa plaća se najmanje 21 dan prije putovanja.

Polasci

Polasci iz : ZAGREBA, KUTINE I SLAVONSKOG BRODA

Polasci uz doplatu: NOVSKA, POŽEGA, OSIJEK, VUKOVAR, ĐAKOVO, VINKOVCI, ŽUPANJA

* doplata 100 kn (minimalno 10 putnika)

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas kada god želite, potruditi ćemo se da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Pratite nas na društvenim mrežama